icon

Викривлення носової перегородки: чому виникає і як усунути

5943

Носова перегородка формується до 10 років і є вертикальною кістково-хрящовою пластиною, яка розділяє носову порожнину на дві рівні частини.

По ряду даних перегородка викривлена ​​у більш ніж 95% людей, але багато хто не надає цьому значення. Операція з виправлення носової перегородки називається септопластика .

Причини та види деформацій носової перегородки

Причини, через які відбувається викривлення носової пластини бувають декількох видів:

  • фізичні;
  • травматичні;
  • компенсаторні.

Фізичне викривлення відбувається у період розвитку організму пов’язані з нерівномірним формуванням тканин. Одна частина перегородки може розвиватися повільніше за іншу. Це призводить до її викривлення або утворення гребенів та шипів.

Травматична деформація частіше зустрічається у чоловіків, оскільки вони більш схильні до зовнішніх пошкоджень носа, особливо в юнацькому віці. Перегородка може травмуватися і при народженні, коли в процесі пологів дитина отримує вивих хряща перегородки носа. Навіть незначне пошкодження у майбутньому може призвести до деформації.

Буває, що викривлення відбувається під зовнішнім тиском. Наприклад, через пухлини і поліпи, або, коли відбувається гіпертрофія однієї з раковин носа. Дихання, у такому разі, сильно порушується, і перегородка зсувається убік. Таке викривлення називається компенсаторним.

Симптоми викривлення перегородки носа

Фото викривленої перегородки носа в анфас: до та після лікування

Багато хто живе з викривленням перегородки, не надаючи цьому великого значення, тому що симптоми можуть довгий час зовсім не виявлятися, а стають нормою життя.

Одним із таких «непомітних» симптомів є порушення дихання.

Ніс виконує важливу функцію «фільтру» різних мікробів, суспензій. Крім того, проходячи через порожнину носа повітря зволожується та зігрівається. При ускладненому диханні носом людина починає частково дихати ротом. Організм, у цьому випадку, отримує менше кисню та в іншій якості, що призводить до погіршення функціонування органів, підвищеної стомлюваності та головного болю.

При викривленій перегородці багато хто часто страждає хронічним нежитем, закладеністю носа. Також не рідко симптомом стає хропіння, часті запальні реакції органів дихання, такі як гайморит, синусит.

Діагностика проблеми

Діагностика проблеми проводиться ЛОР-лікарем. Спочатку викривлення перегородки носа визначається при зовнішньому огляді, тому що часто асиметрія видно і без застосування медичних інструментів. Пацієнта просять дихати кожною ніздрею окремо і за допомогою вати або нитки визначають рівномірність дихання.

Також лікар проводить риноскопію, оглядаючи порожнину носа (передню та задню). Щоб оглянути передню порожнину, використовують носорозширювач. Він надає можливість огляду внутрішньої частини носа. Далі проводиться огляд рота та носоглотки – задня риноскопія.

За результатами обстеження лікар надає пацієнту висновок про складність викривлення та методи лікування.

Септопластика: виправлення носової перегородки хірургічним шляхом

Викривлення носової перегородки: фото

Викривлення носової перегородки це анатомічна проблема і вилікувати її без хірургічного втручання не можна. Для тимчасового полегшення симптомів застосовують промивання носа, судинозвужувальні краплі, спреї.

Щоб усунути проблему, повністю проводять хірургічне вирівнювання носової перегородки — септопластику. У хорошого хірурга септопластика займає лише 15-20 хвилин. Проводиться операція як під загальним наркозом, і під місцевої анестезією.

Сучасна хірургія, як правило, працює тільки закритим методом, тобто через ніздрю, не залишаючи слідів та шрамів. Після операції замість тампонів передові клініки використовують силіконові сплінти, які дозволяють дихати та допомагають перегородці підтримувати потрібну форму.

При незначних викривленнях за рішенням лікаря вдаються до операції лазером. Але цей вид хірургії підходить менше ніж 1% пацієнтів.

Основні протипоказання септопластики

  • літній вік (високий ризик ускладнень);
  • захворювання крові;
  • цукровий діабет;
  • захворювання серцево-судинної системи;
  • злоякісні пухлини;
  • гострі вірусні та інфекційні захворювання.

Хоча септопластика вважається однією з найпростіших операцій, після її проведення може виникати ряд ускладнень. У тому числі утворення гематом, носових кровотеч, абсцесів, гнійних синуситів. Для профілактики ускладнень призначають антибіотики.

Чи важливо робити операцію?

Звичайно, операційне втручання лякає пацієнтів, але у разі оперування у хорошого хірурга ризики мінімізуються, а результат не змушує довго чекати. Операція дозволяє привести у норму носове дихання. Пацієнти відзначають покращення самопочуття та сну вже через кілька днів після операції. Зменшується частота респіраторних захворювань, головного болю, підвищується загальний тонус організму.

Денищук Павло Андрійович
канд. мед. наук, провідний пластичний хірург клініки ANACOSMA, відомий у світі автор інноваційних методик безпечної риносептопластики

    Будь ласка вкажіть зручний для вас час та спосіб зв'язку