icon

Клімакс у чоловіків

3297

Що таке чоловічий клімакс?

Менопауза у чоловіків – природні дегенеративні вікові зміни в організмі. Причина – зниження синтезу чоловічих статевих гормонів андрогену та тестостерону. Процес неминучий. Згідно з медичною статистикою після 40 років у чоловіків щорічно знижується відсоток андрогену в крові на 1%. До 60-80 років у більшості чоловіків припиняється репродуктивна функція і втрачається здатність до зачаття, виникають проблеми з потенцією. Профілактика та спеціальні препарати допомагають пом’якшити прояв менопаузи у чоловіків.

Симптоми прояву клімаксу у чоловіків

Зазвичай зміна поведінки, перепади настрою та скарги на здоров’я списують на прояв кризи середнього віку. Хоча після 40 років це можуть бути тривожні дзвіночки клімаксу у чоловіків.

Типові симптоми:

  • почуття жару та задухи, яке різко настає та проходить;
  • пітливість;
  • тахікардія;
  • різкі стрибки артеріального тиску;
  • відчуття нестачі повітря, задишка;
  • часті болі у грудях.

Рідні чоловіка починають помічати у нього прояви депресії, пригніченого настрою, дратівливості, плаксивості. Сама людина відзначає зниження концентрації і працездатності в стресових ситуаціях, все важче мобілізувати себе на виконання будь-яких завдань. Через це у чоловіків з менопаузою часто чергуються спалахи гніву та агресії з повною апатією.

Коли починається менопауза у чоловіків

Рання: виникає у чоловіків віком до 45 років. Зниження лібідо, проблеми з тиском та перепади настрою списують на стреси на роботі чи кризу середнього віку.

Звичайна: розвивається у період з 45 до 60 років. Характерні симптоми: проблеми із серцево-судинною системою, які списують на перевтому та стрес.

Пізня  настає після 60 років. Але клімактеричний чоловічий синдром не розвивається у 100% чоловіків. Медицина фіксувала випадки зачаття та статевої активності після 60 років.

Дефіцит тестостерону у чоловіків

За що відповідає тестостерон у роботі чоловічого організму

Тестостерон тісно пов’язаний із передміхурової залозою. Зниження гормону в організмі провокує розростання залози (аденома простати). Тривожні дзвіночки: відчуття неповного випорожнення сечового міхура, часті позиви в туалет, проблеми з потенцією.

Зниження тестостерону проявляється і в’ялості шкіри та м’язів, відкладання жиру за жіночим типом (ягідниці, стегна, груди), стрибками артеріального тиску та проблемами зі щитовидною залозою.

Причини андрогенного дефіциту

Клімакс – це незворотний процес старіння організму. Цього не можна уникнути. Але існує низка факторів, які прискорюють момент настання старості:

  • отруєння солями важких металів або радіоактивне опромінення;
  • злоякісні та доброякісні новоутворення у тестикулах (яєчках);
  • запальні процеси репродуктивної системи;
  • новоутворення гіпофіза або щитовидної залози;
  • алкоголізм та куріння.

Діагностика

Зрозуміти причину чоловічого нездужання та проблем у ліжку може сучасна діагностика. Для цього необхідно здати:

  • аналіз крові та насіннєвої рідини;
  • аналіз крові на гормони;
  • УЗД простати;
  • кардіограма;
  • аналіз визначення ПСА

З результатами діагностики чоловікові підбирається терапія при клімаксі.

Лікування

Коригувати стан при чоловічому клімаксі треба. Для боротьби з безсонням та дратівливістю лікарі рекомендують седативні препарати (гідазепам, седелікс). Прийом мультивітамінів та ненасичених жирних кислот допоможуть чоловікам залишатися активними та сильними.

З наслідками зниження тестостерону борються гормональні препарати чи засоби з урахуванням фітогормонів (речовин рослинного походження), котрі коригують гормональний фон. Таке лікування виписує лікар лише після комплексної діагностики та консультації. Ліки подібного роду бувають для перорального чи ін’єкційного застосування, чи у формі пелет. Як і всі гормональні препарати, вони мають низку протипоказань. Тому призначаються лише після обстеження та за рекомендацією лікаря.

Для відновлення сперматогенезу рекомендують приймати препарати фолієвої кислоти, мікроелементи цинку, калію та магнію.

Наслідки та зміни в чоловічому організмі

Зниження тестостерону викликає в’ялість шкіри, м’язів та судин. Тому ризик виникнення інфаркту міокарда у чоловіків із клімаксом зростає у кілька разів. При перших симптомах гормонального згасання краще звернутися не тільки до ендокринолога, а й до кардіолога.

Що стосується інших змін в організмі, то:

  • скорочується тривалість статевого акту;
  • зменшується кількість сперматозоїдів у спермі;
  • втрачається м’язова сила;
  • підвищується ламкість кісток;
  • швидше накопичується жир у районі грудей, живота, стегон.

Що робити при чоловічому клімаксі

Перше, що має зробити чоловік при симптомах клімаксу, – не впадати в паніку. Здоровий спосіб життя, мультивітамінні препарати, гормональна терапія допоможуть залишатися активними та мужніми дуже довго. Головне – звернутися за консультацією anti-age терапевту, який призначить комплексне лікування – від очищення організму до наповнення його речовинами, яких бракує, за допомогою спеціальних крапельниць. У клініці ANACOSMA призначаються індивідуальні програми омолодження при чоловічому клімаксі, які дозволяють відновити організм, повернути бадьорість та чоловічу силу.

Народні засоби

Чоловічий клімактеричний синдром піддається корекції засобами на основі цілющих трав. Для розслаблення та усунення безсоння лікарі-андрологи рекомендують перед сном приймати ванни з екстрактами валеріани та соснової хвої.

Це важливо : серед сильної статі, яка зіткнулася з клімаксом, існує думка про чарівні властивості настоянки женьшеню та левзеї. Мовляв, вони покращують потенцію, повертають чоловічу силу та впевненість, комплексно омолоджують організми. Ці біостимулятори-антиоксиданти хороші як допоміжний засіб. Але надмірне вживання настойки женьшеню провокують гіпертонію.

Щоб безпечно покращити самопочуття чоловіка, при клімаксі дієтологи рекомендують переглянути раціон. У щоденне меню увімкніть додайте більше волоських горіхів, меду, селери. Позитивно на гормональний фон та загальне самопочуття впливає прийом квіткового пилку, маткового молочка та перги. Ці речовини містять багато антиоксидантів, вітамінів та фітогормонів, які за властивостями нагадують чоловічі статеві гормони.

Чоловічий клімакс – це не вердикт. Це ще один природний період, який варто пережити спокійно та легко за допомогою правильної дієти та оптимістичного настрою.

Хусід Ольга Володимирівна
анти-ейдж терапевт клініки ANACOSMA

    Будь ласка вкажіть зручний для вас час та спосіб зв'язку