icon

Лікування та зміцнення судин

6199

Симптоми проблем із судинами

Засоби зміцнення

Здорове харчування

Вітаміни від природи

Народні засоби

Медикаментозне лікування судин

Уникнути захворювань судинної системи можна, якщо про неї правильно піклуватися. І важливо пам’ятати, що оздоровлення судин – комплексний підхід.

В організмі судини поділяються на 3 види:

  1. артерії – судини, якими кров притікає від серця. Через ряд анатомічних особливостей у них дуже високий тиск. Тому травми чи захворювання, пов’язані з порушенням цілісності стінок, призводять до масивних кровотеч;
  2. вени – судини, якими кров рухається до серця. У великому колі кровообігу у них протікає кров із низьким вмістом кисню та високим вмістом кінцевих продуктів обміну речовин, вуглекислого газу. При витончених стінках або захворюваннях вен виникають набряки та трофічні виразки;
  3. капіляри — найменші та найтонші судини з найповільнішою швидкістю руху крові. У них відбувається газообмін між кров’ю та тканинами. Захворювання капілярів приносять естетичний дискомфорт (купероз), проблеми з обміном речовин, регенерацією тканин (довго гояться навіть дрібні порізи).

Симптоми проблем із судинами:

До ознак порушення цілісності судин та проблем із кровообігом лікаря відносять:

  • зміна кольору шкіри («мармуровість», синюшність, почервоніння або блідість);
  • набряки;
  • судоми у нічний час та після фізичних вправ;
  • втрата чутливості кінцівки;
  • судинні “зірочки” (аномальне розширення близько розташованих до поверхні шкіри судин);
  • болючість ділянки тіла;
  • синці, гематоми без причин (за відсутності ударів або іншої фізичної дії).

Засоби зміцнення:

  1. Сон. Найкорисніший нічний відпочинок – з 22.00 до 6.00. За ці 8 годин організм встигає відпочити, а судини відновити еластичність і міцність. Що стосується поз, то при перших ознаках проблем із кровообігом підкладайте під ноги невелику подушку, щоб уникнути набряків та судом.
  2. Масаж. Це справжній порятунок у разі порушення цілісності вен і артерій. Зміцнення стінок судин у домашніх умовах відбувається під час лімфодренажного масажу з використанням звичайної масажної олії. Щоб маніпуляцію зробити ефективнішою можна додати ефірні олії лаванди, евкаліпту та ромашки з протизапальною дією.
    Важливо: при тромбофлебіті та ймовірності тромбів у певній ділянці масаж протипоказаний.
  3. Контрастний душ/обливання. Проводять щодня 2 рази у день. Починають із води 40 градусів, поступово знижуючи до 30 градусів. Контраст води змушує судини різко стискатися та розслаблятися, тренуючи еластичну мускулатуру вен та артерій.
  4. Скипидарні ванни. Лікувальна емульсія багата кислотами та дубильними речовинами, які зміцнюють судини. Для процедури у воду температурою 35-37 градусів додайте скипидар із розрахунку на 10 л води 12 мл засобу. Тримайте уражену кінцівку до 15 хвилин. Потім надлишки вологи протріть рушником. Скипидарні ванни можна робити не частіше 3 разів на тиждень.
    Важливо: скипидарні ванни протипоказані при гіпертонії та порушення цілісності шкірного покриву.
  5. Спорт. Лікарі рекомендують усі види кардіотренувань: біг, плавання, катання на велосипедах. Ці види фізичної активності чудово впливають на серцево-судинну, кровоносну, нервову системи, зміцнюють та роблять більш еластичними судини. Якщо є симптоми судинних захворювань, то відмовтеся від тяжкої атлетики.
  6. Ходьба. Під час піших прогулянок тренуються як кровоносні судини, а й лімфатична система (що відповідає за імунітет). Тому намагайтеся щодня гуляти щонайменше 30 хвилин.
  7. Слідкувати за водним балансом. Знаєте, що робить судини еластичними? Звичайна вода. Намагайтеся щодня випивати щонайменше 1,5-2 літрів рідини. Пийте за 30 хвилин до їжі або 30 хвилин після трапези.

Якщо ж купероз (дрібні червоні судини) вже з’явився на обличчі та ногах, у такому разі можна її позбутися за допомогою лазерного видалення судин . Лазер миттєво видаляє судини назавжди ( дивитись фото до та після видалення ). Залежно кількості судин на вирішення завдання досить 1-2 процедур на американському апараті Сutera у клініці ANACOSMA.

Якщо ж судини проявляються у вигляді цільної куперозної сітки, що складається з дуже дрібних судин, у такому випадку рекомендується прогрівання та лікування судин за допомогою приємного сеансу лазерного омолодження Derma Genesis. Курс лікування становить 3-5 процедур. В результаті почервоніння зменшується.

Здорове харчування

Збалансований раціон харчування допоможе зміцнити судини. Дієтологи рекомендують їсти більше рослинних жирів і менше тваринних жирів. Слід обмежити вживання солодкого, консервантів, копченостей та алкоголю. Їжу краще готувати на пару, варити, тушкувати чи запікати.

Продукти, найкорисніші для здоров’я артерій:

  • грейпфрути;
  • яблука;
  • гранати;
  • помідори;
  • броколі;
  • спаржа;
  • шпинат;
  • лосось;
  • оливкова олія;
  • зелений чай;
  • часник;
  • морська капуста.

Оптимальний раціон для судинної системи: овочі, риба, морепродукти, крупи, фрукти, сухофрукти, ягоди, горіхи, трави та мед. М’ясо також можна їсти, але в малій кількості і в тушкованому або вареному вигляді.

Дуже корисні свіжі соки – вони моментально насичують організм вітамінами і мінералами. Буряковий та огірковий – знижують кров’яний тиск. Сік із моркви містить безліч мікроелементів та мінералів. До його складу входять флавоноїди та фітонциди, які підвищують імунітет та зміцнюють стінки судин. Сік із петрушки знижує холестерин, а сік селери покращує якість крові.

Вітаміни від природи

Продукти харчування містять природні вітаміни, які ефективно зміцнюють судинну систему.

  • Вітамін А (морква, абрикос, сир, молоко, ікра) зміцнює стінки судин та судинний епітелій.
  • Вітаміни групи В (яйця, зернові культури, печінка, риба, насіння) зміцнюють судини, беруть участь у кровотворенні.
  • Вітамін С (смородина, шипшина, зелень, цитрусові, зелений перець) нормалізує кровотік та стан усієї судинної системи.
  • Вітамін Е (горіхи, олія, морепродукти, горох) знижує рівень холестерину, розщеплює атеросклеротичні бляшки, не дає утворюватися тромбам.
  • Вітамін К (шпинат, капуста, морська капуста) зміцнює капіляри та запобігає кровоточивості.
  • Вітамін РР (буряк, квасоля, гречка, тунець) має яскраво виражені гіполіпідемічні властивості.

Народні засоби для здоров’я судин

Зміцнювати судини в домашніх умовах можна за допомогою відварів та настоянок з лікарських трав:

  • 4 головки часнику подрібнити з 4 лимонами разом зі шкіркою. Перекласти у трилітрову банку. Залити гарячою водою. Залишити на 3 дні. Потім приймати по 1 чайній ложці 3 рази на день;
  • 300 г ягід горобини залити 300 г спирту. Залишити на тиждень у темному місці. Далі приймати по 1 чайній ложці 3 рази на день;
  • на проблемні ділянки прикладати капустяний лист із медом на ніч. Компреси робити 7 ночей, потім зробити перерву на тиждень і за необхідності повторити лікування.

Важливо: перед застосуванням будь-яких народних засобів для лікування судин обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, щоб унеможливити непереносимість або шкоду на організм у зв’язку з супутніми захворюваннями

Медикаментозне лікування судин

Народні засоби та профілактика ефективні лише на початкових стадіях патології. У випадках:

  • варикозу 3-4 стадії;
  • тромбозу;
  • тромбофлебіту;
  • везикуліту;
  • ангіопатії

необхідна сучасна терапія, інколи ж і хірургічне втручання. Адже відвари, настої та ванни можуть вплинути на склад крові, зменшити набряклість, але склеїти стінки артерій або вен їм не під силу.

Медикаментозне лікування – це комплекс процедур, який успішно проводиться у клініці ANACOSMA. Він спрямований на очищення судин від бляшок та омолодження судин за допомогою спеціальних крапельниць , що гарантує профілактику прояву небажаних вен та судин, а також серцево-судинних захворювань. Процес практично безболісний і не ушкоджує тканини. Якщо пацієнта непокоять надмірні прояви скупчень вен, програма доповнюється склеротерапією. За допомогою ін’єкції лікар вводить у вену/сплетення вен препарат (склерозант). Після цього судини склеюються та зникають. Процедура безболісна і триває лише 40-60 хвилин. Курс складається із 1-4 сеансів.

У медикаментозному лікуванні також застосовуються препарти (венорутон, детралекс, парацетам, фезам, серміон, церебролізин тощо), вітаміни в таблетках, крему та мазі, націлені на лікування варикозної хвороби (троксевазин, індовазин, гепаринова мазь і т.д.). ). Головне — не займатися самолікуванням і не купувати невідомих препаратів у приватних продавців на сайтах або на розкладках.

Лікування та зміцнення судин – це комплексний підхід, який потребує часу та зусиль.

Хусід Ольга Володимирівна
анти-ейдж терапевт клініки ANACOSMA

    Будь ласка вкажіть зручний для вас час та спосіб зв'язку