icon

Чому взимку весь час хочеться їсти?

6314

Термогенез– це вироблення організмом тепла підтримки постійної температури тіла та забезпечення роботи всіх його систем, починаючи від функціонування внутрішньоклітинних процесів, і до забезпечення кровообігу, перетравлення їжі, можливості рухатися тощо. Приблизно 40 відсотків енергії, яку виробляє організм з їжі, запасається у вигляді хімічної енергії, і 60 відсотків витрачається на виробництво тепла. І тому, навіть якщо ми ведемо менш рухливий спосіб життя, ніж у теплу пору року організм, з одного боку, витрачає більше енергії на вироблення тепла, а, з іншого боку, намагається накопичити додаткову «прошарку жиру» щоб було з чого це тепло виробляти . Однак, це загрожує тим, що до весни можна не одягнути свою улюблену сукню, і замість того, щоб готуватися до літнього сезону, доведеться витрачати додатковий час на порятунок від зайвих кілограмів. Бути у «формі» звичайно ж можна, якщо:

1. Їсти тільки теплу їжу та пити більше теплих напоїв (чай, відвари трав, теплі морси). Таким чином, Вашому організму не буде потрібне додаткове джерело тепла.

2. Уникати промерзання. Тож Ви не тільки вбережете себе від простудних захворювань, але й збережете свій тепловий баланс.

3. Прийшовши додому з морозу, з’їсти білкову нежирну їжу, т.к. максимальний термогенез спричиняють білки, а мінімальний жири. Навіть за однакового складу їжі харчовий термогенез може змінюватися. Гострі приправи (перець, гірчиця) посилюють та збільшують час харчового термогенезу.

4. У різний час доби харчовий термогенез характеризується різною інтенсивністю: вище у першій половині дня та набагато нижче у вечірній та нічний час. Саме тому їжа, прийнята увечері чи вночі, відкладається у вигляді жиру. І якщо після останнього прийому їжі все ж таки залишилося бажання «подивитися щось смачненьке в холодильнику», можна з’їсти невелику порцію теплого салату із зелені, з додаванням морепродуктів. У такій страві міститься мало калорій, а всі інгредієнти забезпечують високий рівень харчового термогенезу. Виключіть із вечірнього раціону солодощі та фрукти, що містять велику кількість фруктози (ананас, банан, виноград, диню).

5. Насолоджуйтесь зимовими видами спорту, красою оздоблення природи, зимовими розвагами … Чим більше у Вас виробляється ендорфінів (гормону щастя), тим менше Вам захочеться їсти після смачної зимової вечері.

Хусід Ольга Володимирівна
анти-ейдж терапевт клініки ANACOSMA

    Будь ласка вкажіть зручний для вас час та спосіб зв'язку