icon

Як обрати сонцезахисний крем?

3059

Засмага – це захисна реакція шкіри на ушкодження її ультрафіолетом. Нібито здорова засмага означає, що їй завдано непоправної шкоди. Результат впливу ультрафіолетових променів на шкіру стає помітним далеко не відразу. Такий вплив має кумулятивний ефект – він накопичується з часом.

Навіщо потрібен захист від сонця?

Результат впливу ультрафіолетових променів на шкіру – фотостаріння шкіри. Таке старіння проявляється зниженням пружності, еластичності, огрубінням шкіри, появою зморшок (можуть мати вигляд глибоких борозен), утворенням пігментних плям, появою судинних зірочок. В шкірі накопичуються вільні радикали, які збільшують ризик розвитку раку шкіри. Ось навіщо сонцезахисний крем. Захищати шкіру необхідно ще до перших ознак фотостаріння.

Які типи сонцезахисних засобів бувають?

Існують такі форми сонцезахисних засобів:

  • крем;
  • гель;
  • олія;
  • стік;
  • пудра;
  • спрей;
  • аерозоль.

Які бувають типи ультрафіолетових променів?

Існує два види ультрафіолетових променів, від яких захищають сонцезахисні засоби:

  1. UVB (ультрафіолетові промені типу B): впливають на поверхню шкіри, проникають тільки в її верхній шар. Ці промені в невеликих дозах викликають засмагу, а в великих – сонячний опік. Від променів типу В захищають більшість сучасних фільтрів.
  2. UVA (ультрафіолетові промені типу A): діляться на довгі (UVA1) і короткі (UVA2). Вони проникають глибоко в шкіру і ушкоджують колаген та еластин – відбувається передчасне старіння шкіри. Негативно впливають на ДНК клітин, викликаючи мутації і сприяючи розвитку раку шкіри. Ці промені не викликають опік відразу, але їх накопичувальна дію згубно позначається на шкірі через роки після засмаги. В соляріях працюють саме ультрафіолетові промені типу А.

Які типи сонцезахисних фільтрів використовуються в косметиці?

До їх складу входять фізичні або хімічні ультрафіолетові фільтри, також їх комбінації, як і в будь-який сонцезахисний крем:

  • фізичний (або неорганічний) фільтр відображає промені і розсіює їх. Цей фільтр працює проти всіх видів випромінювання, не вбирається шкірою і не вступає в реакцію з нею. Ефективний навіть при низьких концентраціях, не токсичний, не розкладається на світлі. Починає працювати відразу після нанесення на шкіру;
  • хімічний (або органічний) фільтр поглинає ультрафіолетове випромінювання, блокує його проникнення в шкіру. Не потрапляє всередину організму, не робить жодного шкідливого впливу на клітини і організм в цілому. Водостійкий, не залишає слідів на шкірі, без кольору і запаху.

Які речовини використовуються в сонцезахиснії косметиці?

У ролі фізичних фільтрів використовують оксид цинку і діоксид титану.

  • Оксид цинку (zinc oxide, ZnO): блокує всі типи ультрафіолетового проміння. Залишає менш білий слід в порівнянні з діоксидом титану. Якщо в складі захисного засобу тільки цей фільтр, то його повинно бути не менше 10%.
  • Діоксид титану (titanium dioxide, TiO2): в концентрації 2-25% відображає UVB і UVA2. Якщо ж діоксид титану становить менше 2%, то захищає тільки від UVB.

Хімічні фільтри через свою здатність руйнуватися на світлі частіше комбінуються з декількох фільтрів. Їх існує дуже багато. Найсучаснішими є мексоріл і тіносорб.

  • Мексоріл (Mexoryl SX, Mexoryl XL): SX поглинає весь спектр променів типу А, водорозчинний, а XL поглинає тільки UVA2 і є жиророзчинним. Максимальна концентрація 3%
  • Тіносорб (Tinosorb S, M): поглинають і блокують всі типи променів, допомагають стабілізувати інші фільтри, водостійкі. Мінімально проникають в шкіру. Tinosorb M менш фотостабільний. Максимальна концентрація 10%.

Краще обирати сонцезахисні засоби, що містять неорганічні ультрафіолетові фільтри. Вони безпечніші.

Які бувають рівні захисту від ультрафіолету?

SPF – це загальноприйнята міра захисної дії від ультрафіолетового випромінювання типу В. Мірою захисту від ультрафіолетових променів типу А в різних країнах є індекси PPD, PA і IPD. Умовно SPF можна поділити наступним чином:

  • SPF 2-10 – базовий рівень захисту, відображає 50-90% променів;
  • SPF 15-25 – середній рівень захисту, відображає 93-96% променів;
  • SPF 30 і більше – високий рівень захисту, відображає від 97% променів.

Які бувають фототипи і як підібрати рівень захисту від сонця:

Як вибрати сонцезахисний крем – це питання хвилює кожну людину, яка піклується про свою шкіру. Головним орієнтиром при виборі SPF є фототип шкіри. За шкалою Фіцпатріка їх існує 6:

  • Перший (кельтський) тип – дуже світла шкіра, часто є веснянки, рудий колір волосся, світлі очі. Не загоряє і завжди обгорає. Для щоденного захисту необхідний крем з SPF20 і більше, а для літа – від SPF50. Може бути на сонці не більше 5-10 хвилин.
  • Другий (нордичний) тип – світла шкіра і очі, блондин чи світло-русяве волосся. Може мати легку засмагу, схильний до опіків. Для щоденного захисту потрібен SPF20, а в літній час SPF50 і більше. Перебування на сонці 10-15 хвилин.
  • Третій (середньоєвропейський) тип – шкіра кольору слонової кістки або світло-оливкового, очі світлі або карі, волосся темно-русяве і каштанові. Отримує легку засмагу і відсоток опіків низький. Захист на кожен день – SPF20, а на літо – SPF30. Припустимо перебування на сонці до 20-35 хвилин.
  • Четвертий (середземноморський тип) – оливкова або смуглява шкіра, темні очі і волосся. Легко загоряє, опіки бувають рідко і при цьому мінімальні. Захист на кожен день повинна бути SPF20, а влітку SPF30. Можуть знаходиться на сонці до 30-40 хвилин.
  • П’ятий (індонезійський) тип – темна, смуглява шкіра, темне волосся і очі. Опіків практично не буває. Потрібен SPF20 як на кожен день, так і в якості літньої захисту.
  • Шостий (африканський) тип – дуже темна шкіра, чорне волосся і очі. Ніколи не обгоряють. При засмазі стають ще темніше. І для літньої, і для щоденного захисту потрібен SPF20.

Також при виборі сонцезахисного засобу орієнтуйтеся на наступні чинники:

  1. Пора року: влітку і навесні SPF потрібен більше, ніж взимку і восени;
  2. Місцезнаходження: на морі, в пустелі і в горах необхідний більш високий SPF, ніж в місті;
  3. Погода: при безхмарному небі потрібен більший SPF, ніж в похмурий день.

Володіючи цією інформацією, можна визначитися який сонцезахисний крем краще взяти на море, а який використовувати в погожий зимовий день.

Як правильно наносити / використовувати захист від сонця?

Не всі знають, як правильно використовувати сонцезахисний крем. Наносити засіб потрібно на суху шкіру товстим шаром за 20-30 хвилин до виходу на вулицю. На все тіло дорослої людини середньої ваги необхідно приблизно 6 повних чайних ложок або 1 долоню сонцезахисного крему. Обов’язковим є його використання кожні 2 години, після кожного купання і витирання рушником. Як наносити сонцезахисний крем на обличчя? Його потрібно наносити на всі відкриті ділянки шкіри (в тому числі на скроні, вуха). Що стосується губ, то існують спеціальні засоби захисту – стіки, бальзами.

Як наносити сонцезахисний крем під макіяж:

  1. Після вмивання необхідно використати живильний або зволожуючий крем;
  2. Нанести сонцезахисний крем;
  3. Використовуємо тональний крем і інші елементи макіяжу в звичайній послідовності.

Більшість виробників випускають тональні креми з SPF. Під такі тони немає необхідності наносити додатковий шар захисного засобу.

Мінуси сонцезахисних засобів

Засоби з фізичними фільтрами вважаються безпечними. Але і в них є деякі недоліки: пересушують шкіру, гальмують нормальне оновлення епідермісу, можуть викликати загострення вугрової хвороби, у великій концентрації створює на шкірі ефект білил, щільні, непрозорі, швидко розчиняються у воді.

Що стосується хімічних фільтрів, то вони можуть викликати алергічні реакції, бути причиною розвитку куперозу. Недоліком є ​​те, що вони за своєю суттю є хімічною реакцією на шкірі. В результаті підвищується температура тіла. Діяти починають тільки через 20-30 хвилин після нанесення.

Крім того, в 2019 році FDA опублікувала результати дослідження хімічних фільтрів. Виявилося, що деякі з них проникають в організм, що може нести потенційну загрозу для організму. До цих фільтрів відносяться авобензон, оксибензон, октокрилен, екамсул.

У клініці ANACOSMA лікарі-дерматологи допоможуть Вам підібрати безпечний для Вас SPF-крем, який максимально захистить шкіру. Крім того, Вам підберуть індивідуальний курс косметологічних процедур для профілактики фотостаріння, наприклад, безін’єкційну біоревіталізацію, ін’єкційну біоревіталізацію, лазерне лікування шкіри, вітамінні крапельниці, детокс-крапельниці та ін.

    Будь ласка вкажіть зручний для вас час та спосіб зв'язку